KNKB verslagen

Inge, Rixt en Noa in de kransen op Multifunctioneel Sportcomplex de Utherne voor Bolsward.

Ijlst. Het is zaterdag 4 juni 2022 en een prachtige dag met het zonnetje de hele dag hoog aan de lucht. De meisjes reisden deze dag naar multifunctioneel sportcomplex “De Utherne” in Ijlst. Zij waren deze dag te gast bij kaatsvereniging “Nije Moed”. Zij hadden de organisatie in handen van een afdelingswedstrijd met opstap. Alle meisjes konden deze dag minimaal 2x kaatsen. De meisjes die de eerste omloop verloren met hun afdelingspartuur konden aangeven of ze ook met de opstap mee wilden doen. Deze dag was voor de meisjes de laatste kans om te zien hoe men er als afdeling voorstaat op weg naar het Nederlands Kampioenschap (in de volksmond de Bond) in Dronrijp op zaterdag 11 juni aanstaande. In totaal reisden er deze prachtige kaatsdag 16 formaties richting Ijlst. Kaatsclub Nije Moed had er alles aan gedaan om er een mooie dag van te maken en met de ondersteuning van de ouders op een telegraaf, een perklijn was het prima voor elkaar. De meisjes zetten gelijk deze dag alle zeilen bij om ondanks de harde wind aan het einde van de dag met de kransen om weer huiswaarts te gaan. De eersten ballen werden om 10:00 naar de perken gestuurd. Iedereen kon gelijk los er lagen 2 velden van 4 perken. De wedstrijd leiding was deze dag in handen van 2 clubscheidsrechters.
Wie zich deze dag in de prijzen wilde kaatsen moest zien door te dringen tot de halve finales. Kaatsvereniging “De Trije Doarpen” uit Niawier Metslawier bestaande uit Hester Torensma en Suzanna Allema waren de eerste die deze missie met succes wisten te af te ronden. In hun eerste partij van de dag stonden zij tegenover Jirnsum met Ilja Wijtsma en Foke Jil Bakker. Het werd een prachtige strijd waarin beide formaties alles uit de kast haalden en met enige regelmaat verscheen net als in andere partij de 6-6 aan de telegraaf. Om en om verschenen de eersten aan de telegraaf via de 1-1 naar de 2-2. Vanaf dat moment weten Hester en Susanna het initiatief naar zich toe te trekken en via de 3-2 uit te lopen naar de 4-2. Ilja en Foke Jil proberen het wel degelijk en weten nog een 3de eerst uit het vuur te slepen voordat de formatie van Hester en Susanne de deur naar de 2de lijst in het slot gooiden en de winst veilig wisten te stellen op de 5-4 6-2. In hun 2de strijd van de dag moesten Hester en Suzanna opnieuw fel strijden om elke 2 punten aan de telegraaf de hindernis op weg naar de ½ finale in Ijlst werd dit keer gevormd door Winsum gevormd door Romy en Monique Postma. Het begin van de partij is voor Winsum wat goed uit de startblokken gaat en als eerste een bordje aan de telegraaf weet te hangen. Het is een prachtige strijd want ook hier geven ze elkaar niets toe en blijft de balans in de wedstrijd vanaf de 1-1 tot aan de 2-2. Langzaam maar zeker weten Hester en Suzanna de touwtjes in handen te nemen en een gaatje te slaan via de 3-2 naar de 4-2. Het belangrijke zevende eerst in een partij wil nog wel eens voor een doorbraak of ommekeer zorgen. Het lijkt er op dat de strijd weer open komt te liggen als Monique en Romy het bordje weten te bemachtigen en de spanning terug weten te brengen tot aan de 4-3. Zij slagen er echter niet in om de balans te herstellen want het is Hester met Suzanna die als eerste samen het 5de eerst weten te bereiken. Zij geven dit niet meer uit handen en weten als eerste de ½ finale te bereiken door de winst veilig te stellen op de 3-5 4-6.
De Lege Geaen uit Goenga had deze dag 2 formaties op de lijst staan en het 2de team met in de gelederen Berber van der Goot, Rigt van der Velde en Ilse Baanstra wist uiteindelijk de halve finale te bereiken. Zij stonden op de 1ste lijst gelijk tegenover het eerste team van De Lege Geaen met Elbrich Kooistra en Moniek Lootsma. Het werd een prachtige strijd waarin beide parturen zeer goed uit de startblokken gaan en elkaar geen duimbreedte ruimte gaven. Via de 1-1 bleef de balans gehandhaafd op de 2-2 tot aan de 3-3. Vanaf dat moment weten Berber en haar maten langzaam maar zeker de partij naar zich toe te trekken nadat zij het 7de eerst aan hun totaal hadden weten toe te voegen en daarmee een 4-3 voorsprong wisten te nemen stoomden zij door naar de 5-3. De strijd lijkt te zijn gestreden maar niets bleek minder waar. Elbrich en Moniek halen nog een keer alles uit de kast en weten de achterstand te verkleinen tot aan de 5-4. In een zeer zwaar bevochten eerst weten Berber, Rigt en Ilse de winst veilig te stellen op de 5-4 6-6. In hun 2de partij van deze dag moesten zij de strijd aan gaan met de afdeling Makkum bestaande uit Ilse Zwaagstra, Mare Dijkstra en Lieke van Loon. Het eerste bordje aan de telegraaf in deze onderlinge partij komt in handen van partuur Berber wat daarmee een goede start heeft. Het evenwicht keert al snel terug in de wedstrijd waardoor de telegraaf uit komt op de 1-1. Beide formaties zijn zeer aan elkaar gewaagt en geven elkaar geen duimbreedte ruimte via de 2-2 wordt het uiteindelijk 3-3. Geen van beide parturen is ondertussen in staat geweest om een gaatje te slaan en afstand te nemen van de ander. Het 4de eerst verschijnt vervolgens als eerste aan de zijde van partuur Berber maar zij weten dit niet vast te houden en Ilse, Mare en Lieke weten de aansluiting te herstellen op de 4-4. Zij kunnen echter niet voorkomen dat het 5de eerst als eerste richting partuur Berber gaat. Ondanks verwoedde pogingen het tij nog te keren halen Ilse, Mare en Lieke nog een keer alles uit de kast maar moeten uiteindelijk als nog de handdoek werpen op de 5-4 6-4 waardoor Berber, Rigt en Ilse als 2de weten door te dringen tot de halve finale.
De eerste halve finale is nu bekend daarin staan Hester en Suzanna voor Niawier Metslawier tegen over De Lege Geaen 2 met Berber van der Goot, Rigt van der Velde en Ilse Baanstra. V.v.V. Sjirk de Wal uit Dronrijp bestaande uit Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi weet zich als 3de voor de halve finale in Ijlst te plaatsen. Zij begonnen deze mooie kaatsdag tegen de formatie van V.v.V. Menaem bestaande uit Selma van der Wal, Jelly Hiemstra en Marije Hiemstra. De vliegende start was voor Iris en haar maten zij weten gelijk toe te slaan en via de 1-0 de voorsprong al snel uit te bouwen naar de 2-0. De formatie van Selma probeert het wel maar het krachtsverschil blijkt deze dag te groot te zijn want ondanks alle verwoedde pogingen blijven de bordjes een kant op gaan en loopt het verschil via de 3-0 op naar de 4-0. Iris, Lisanne en Senne komen in hun eerste partij van de dag niet in de problemen en stellen de winst veilig op de 5-0 6-4. Op de 2de lijst gaat Iris met haar maten de strijd aan met de afdeling Yn’e Lyte uit Folsgare. Het zijn Judith Cuperus en Eline van Dijkhuizen die deze dag de kleuren van Folsgare verdedigen. De vliegende start is voor Iris en haar maten want zij weten na het openings eerst een gaatje te slaan naar de 2-0. Het krachtsverschil lijkt te groot te zijn want ondanks de pogingen van Judith en Eline om grip op de wedstrijd te krijgen blijven de eersten een kant opgaan waardoor het verschil verder oploopt op via de 3-0 naar de 4-0. Er lijkt niets aan de hand te zijn voor Dronrijp en zij hebben de touwtjes stevig in handen maar Judith en Eline weigeren op te geven en weten hun eerste bordje binnen te halen. Als Iris, Lisanne en Senne er maar niet in slagen om de winst veilig te stellen loopt de spanning naar de mate de partij langer duurt verder op en loopt het verschil tussen de beide parturen terug via de 4-2 naar de 4-3. De strijd lijkt daarmee weer volledig open te liggen maar Senne lijkt met haar maten net op tijd de controle over de partij weer in handen te nemen en als eerste het 5de bordje te bereiken. Judith en Eline weten nog een 4de eerst uit het vuur te slepen maar moeten uiteindelijk de handdoek gooien op de 5-4 6-0.
Er waren nu 3 tickets vergeven voor de ½ finale van deze laatste afdelingswedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap van volgende week wie gaat zich als laatste plaatsen. Het zijn uiteindelijk Inge Blanke, Rixt Blanke en Noa Elzinga die als laatste weten door te dringen tot de ½ finale in IJlst. In hun eerste partij van de dag staan zij tegenover de afdeling Wez Wis uit Raerd met Nina van der Meer, Ilse Kooistra en Marrit de Groot. Het eerste verkaatste bordje in deze strijd komt in handen van Inge en haar maten en zij weten gelijk daarna het verschil te doen oplopen via de 2-0 naar de 3-0. Nina, Ilse n Marrit proberen het wel degelijk maar het krachtsverschil blijkt te groot te zijn want zij moeten uiteindelijk wachten tot een 4-0 achterstand voordat zij hun eerste bordje weten te bemachtigen. Inge, Rixt en Noa komen deze eerste lijst niet echt in de problemen en weten de 2de lijst te bereiken als zij de winst veilig weten te stellen op de 5-1 6-2. Op de 2de lijst stond de formatie van Wez Wis Tjom met Marrit Wielenga, Yannah Palma en Gebrich Koster te wachten. Beide parturen gaan goed van start en geven elkaar geen duimbreedte toe. Via de 1-1 bleef de balans in de strijd tot aan de 2-2. Vanaf dat moment weet Inge met haar maten toe te slaan en op belangrijke momenten de eersten aan hun zijde van de telegraaf te hangen via de 3-2 naar de 4-2. Marrit, Yannah en Gebrich blijven het proberen maar moeten de handdoek uiteindelijk als nog werpen op de 5-2 6-2.
De halve finalisten zijn nu allemaal bekend in Ijlst en zij gaan via onderlinge confrontaties bepalen wie erin de finale met elkaar gaat strijden om de 1e en 2de prijs. Als eerste betraden Hester en Suzanna voor Niawier Metslawier de arena om de strijd aan te gaan met De Lege Geaen uit Goenga met Berber van der Goot, Rigt van der Velde en Ilse Baanstra. Het eerste verkaatste eerst in deze partij komt in handen van Berber en haar maten op de 2-6. De strijd lijkt vervolgens echt los te barsten als voor het eerst de 6-6 verschijnt aan de telegraaf. Als de opgeslagen bal van Suzanna voor het perk beland en daarmee het verschil oploopt naar de 0-2. Het krachtsverschil blijkt te groot te zijn in deze onderlinge strijd want Berber, Rigt en Ilse blijven de eersten aan elkaar rijgen en lopen uit naar een 0-3 voorsprong als het perk van Rigt en Ilse de kaats weet te passeren op 0-2 4-6. De strijd is er niet minder om want ook Hester en Suzanna weten een bordje te bemachtigen en daarmee de achterstand te verkleinen tot de 1-3. De strijd lijkt vervolgens echt op gang te komen als het verschil terug loopt naar de 2-3. Hester en Suzanna slagen er echter niet in om de balans terug te doen keren en zien Rigt de voorsprong weer uit bouwen als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 2-3 2-6. Hester en Suzanna blijven het proberen maar komen deze dag net iets te kort en moeten uiteindelijk de handdoek werpen op de 2-5 0-6 als de opgeslagen bal voor het perk beland en Berber, Rigt en Ilse zich als eerste plaatsen voor de finale in Ijlst.
De tegenstandsters moeten komen uit de klapper van de dag tussen de 2 kanshebbende formaties voor de winst vandaag en volgende week tijdens het Nederlands Kampioenschap. Iris Veltman begint samen met Lisanne Scharringa en Senne Idsardi voor de afdeling V.v.V. Sjirk de Wal uit Dronrijp aan de opslag in de strijd met Bolsward bestaande uit Inge Blanke, Rixt Blanke en Noa Elzinga. Het beloofd een prachtige strijd te gaan worden beide afdelingen hebben tot nu een keer op het einde van de dag met de krans om gestaan. Als Noa goed onder de bal weet te stappen en de kaats weet te passeren op de 2-6 nemen zij de leiding. De strijd lijkt vervolgens echt op gang te komen als voor het eerst de 6-6 aan de telegraaf verschijnt. Met een prachtige bovenslag van Noa loopt het verschil op naar de 2 eersten in het voordeel van Bolsward. Iris, Lisanne en Senne proberen grip op de wedstrijd te krijgen maar niets lijkt een passend antwoord te zijn want als de opgeslagen bal van Iris over het hele perk heen vliegt op de 0-2 4-6 is het verschil al opgelopen naar de 3 eersten. Inge, Rixt en Noa hebben de partij stevig in handen en weten voor de 4de keer op rij toe te slaan als Noa een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 0-3 2-6. Op papier beloofde het een mooie strijd te gaan worden maar niets bleek minder waar. De strijd is gestreden in het voordeel van Inge, Rixt en Noa als Noa op nieuw weet toe te slaan en de boven weet te vinden op de 0-4 2-6. Iris, Lisanne en Senne proberen het wel maar moeten de strijd staken op de 0-5 4-6 als de door Senne naar het perk gestuurde bal buiten de perklijnen beland.
Er dient nog een vraag te worden beantwoord bij kaatsvereniging “Nije Moed” wie gaat er met de kransen vandoor tijdens de laatste afdelingswedstrijd op weg naar het Nederlands Kampioenschap is het de formatie van De Lege Geaen 2 uit Goenga met Berber van der Goot, Rigt van der Velde en Ilse Baanstra of is het Bolsward met Inge Blanke, Rixt Blanke en Noa Elzinga. Het eerste verkaatste eerst gaat naar Bolsward als het vizier van Berber niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 6-2. Het begin in deze partij is voor Inge en haar maten want met een prachtige zitbal op de 1-0 6-2 weet Noa de voorsprong te verdubbelen. De strijd lijkt vervolgens echt los te barsten als voor het eerst de 6-6 verschijnt maar als Noa vervolgens goed onder bal weet te stappen en de boven weet te vinden is het verschil opgelopen naar de 3 eersten. Berber, Rigt en Ilse proberen het wel degelijk maar komen in deze finale te kort want de eersten blijven een kant op gaan. Voor de 2de keer op rij weet Noa prachtig onder de bal te stappen en de boven te vinden ditmaal op de 3-0 6-2. De strijd is dan eigenlijk al gestreden maar Berber, Rigt en Ilse blijven er voor gaan maar moeten toezien dat Bolsward de partij naar zich toe weet te trekken door wederom Noa als zij ditmaal de boven weet te vinden op de 4-0 6-2. In het laatste te verkaatsten eerst verschijnt nog wel de 6-6 maar als Noa er in slaagt om Rigt tot een kwaadslag weet te dwingen op de 5-0 6-6 gaan de kransen deze dag mee naar Bolsward.

Uitslag Ijlst:
1e prijs:
Bolsward (Inge Blanke, Rixt Blanke en Noa Elzinga)
2e prijs:
Goenga De Lege Geaen 2 (Berber van der Goot, Rigt van der Velde en Ilse Baanstra)
3de prijs:
Dronrijp (Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi)
3e prijs:
Niawier Metslawier (Hester Torensma en Suzanna Allema)
 

terug naar het overzicht