KNKB verslagen

Anke, Jelly en Marije in de kransen op Multifunctioneel Sportcomplex de Utherne bij de meisjes d.e.l.

Ijlst. Het is zaterdag 4 juni 2022 en een prachtige dag met het zonnetje de hele dag hoog aan de lucht. De meisjes reisden deze dag naar multifunctioneel sportcomplex “De Utherne” in Ijlst. Zij waren deze dag te gast bij kaatsvereniging “Nije Moed”. Zij hadden de organisatie in handen van een afdelingswedstrijd met opstap. Alle meisjes konden deze dag minimaal 2x kaatsen. De meisjes die de eerste omloop verloren met hun afdelingspartuur konden aangeven of ze ook met de opstap mee wilden doen. Deze dag was voor de meisjes de laatste kans om te zien hoe men er als afdeling voorstaat op weg naar het Nederlands Kampioenschap (in de volksmond de Bond) in Dronrijp op zaterdag 11 juni aanstaande. In totaal reisden er deze prachtige kaatsdag 16 formaties richting Ijlst. Kaatsclub Nije Moed had er alles aan gedaan om er een mooie dag van te maken en met de ondersteuning van de ouders op een telegraaf, een perklijn was het prima voor elkaar. De meisjes zetten gelijk deze dag alle zeilen bij om ondanks de harde wind aan het einde van de dag met de kransen om weer huiswaarts te gaan. De eersten ballen werden om 10:00 naar de perken gestuurd. Iedereen kon gelijk los er lagen 2 velden van 4 perken. De wedstrijd leiding was deze dag in handen van 2 clubscheidsrechters.
Nadat de eerste omloop bij de afdelingen was verkaatst konden de dames van de Technische Commissie Doete de Groot en Jolanda Idsardi aan de slag zij gingen de lijst van het door elkaar loten samenstellen maar door dat de afvallers bij de afdelingen niet verplicht zijn om mee te doen bij het door elkaar loten moesten de dames wachten wie er wel en niet mee zou doen. Uiteindelijk wisten zij een mooie lijst samen te stellen met daar op 6 volledige parturen en 1 los meisje er moest dus bij geloot gaan worden. De meisjes in het door elkaar loten kaatsten om 2 prijzen. Moniek Lootsma is via het lot gekoppeld aan Hilde Stremler en Liset Sybesma en zij moeten het opgaan nemen tegen Marsha Broersma, Ilse Kooistra en Gonnie Schilstra. De door elkaar loten wedstrijden leverden heel veel spanning op diverse en meerdere keren verscheen de 6-6 aan de telegraaf zo ook in deze eerste partij van deze wedstrijd. Marsha en haar maten wisten tot 3x op voorsprong te komen op de 0-1 de 1-2 en zelfs de 2-3 maar ze wisten dit niets vast te houden waardoor het evenwicht elke keer terug keerde in deze strijd op de 1-1, de 2-2 en zelfs de 3-3. De strijd is er niet minder om want beide parturen zij zeer aan elkaar gewaagt en blijven de eersten gelijkmatig verdelen via de 4-4 naar de 5-5. Het laatste te verkaatsen eerst zal de beslissing moeten gaan brengen wie er naar de 2de lijst zou gaan. Moniek, Hilde en Liset weten als nog de 2de omloop te bereiken als zij de winst veilig weten te stellen op de 5-5 6-2.
Janneke Posthumus nam het samen met Marrit Feenstra en Anouk Delfsma op tegen Dido Iedema, Elbrich Kooistra en Marrit de Groot. De vliegende start was er voor Janneke en haar maten zij weten gelijk toe te slaan en via de 1-0 uit te lopen naar de 2-0. Het krachtsverschil lijkt te groot te zijn en als Dido en haar maten er niet in slagen om de partij te doen kantelen in hun voordeel loopt de achterstand verder op naar de 3-0. Het partuur van Janneke heeft de touwtjes stevig in handen en zij weten voor de 4de keer toe te slaan en de voorsprong uit te bouwen naar de 4-0. De strijd lijkt dan te zijn gestreden maar langzaam maar zeker weten Dido, Elbrich en Marrit meer en meer grip op de wedstrijd te krijgen en via de 4-1 weten zij de achterstand te verkleinen tot de 4-2. Er lijkt nog steeds niets aan de hand voor Janneke en haar maten maar als het zevende te verkaatsen eerst ook richting partuur Dido gaat is de spanning terug in deze wedstrijd. Het blijft stuivertje wisselen met het binnen halen van de eersten, beide parturen geven elkaar niets toe en zo moet voor de 2de keer het laatste te verkaatsen eerst de beslissing gaan brengen wie er naar de volgende lijst zal gaan. Het zijn uiteindelijk als nog Janneke. Marrit en Anouk die de winst veilig weten te stellen op de 5-5 6-2.
In de laatste partij van de eerste omloop bij het door elkaar loten voor meisjes staat Foke Jil Bakker samen met Nina van der Meer en Fardou Jorritsma tegenover Anke Wassenaar, Jelly Hiemstra en Marije Bokma. Anke en haar maten gaan voortvarend van start want zij gelijk de leiding te nemen door het eerst te verkaatsen eerst aan hun zijde van de telegraaf te hangen. Als Foke Jil en haar maten even geen passend antwoord weten te vinden loopt het verschil op naar de 0-2. Langzaam maar zeker begint de strijd echt op gang te komen en zien Anke, Jelly en Marije de voorsprong eerst voor eerst kleiner worden en keert uiteindelijk de balans terug op de 2-2. Foke Jil , Nina en Fardou weten het initiatief niet over te nemen en zien voor de 2de keer een achterstand op de telegraaf verschijnen. Anke weet samen met Jelly en Marije als eerste het 3de en 4de eerst te bereiken. Het verschil is daar mee weer opgelopen naar de 2 eersten. De strijd is verre van gestreden want Foke Jil, Nina en Fardau weigeren de handdoek te gooien en slepen een 3de eerst uit het vuur voordat zij als nog de handdoek moeten werpen op de 3-5 2-6.
Selma van der Wal vormde tijdens de eerste lijst in haar eentje partuur 7 en zij had de eerste omloop al gewonnen zij werd vanaf dat moment vergezeld door de bijgelote Marsha Broersma en Fardou Jorritsma . Zij namen het in de strijd om het eerste finale plekje op tegen Moniek Lootsma, Hilde Stremler en Liset Sybesma. Het eerste verkaatste eerst komt in handen van Moniek en haar maten die daarmee een goede start hebben in deze onderlinge strijd. Als Moniek met haar opslag de kaats weet te behouden op de 0-1 2-6 loopt het verschil al op naar de 2 eersten. Het krachtsverschil lijkt te groot te zijn wanneer voor de 3de keer op rij het bordje aan de zijde van partuur Moniek verschijnt. Langzaam maar zeker lijkt de strijd als nog op gang te komen wanneer Selma met haar maten het eerste eerst in deze partij weet binnen te slepen. Zij weten met succes de achtervolging in te zetten en via de 2-3 weten zij de achterstand ongedaan te maken en via de 3-3 langszij te komen. De strijd lijkt vanaf dat moment echt op gang te zijn waarin beide parturen alles uit de kast haalden om de finale te bereiken van deze door elkaar loten wedstrijd. Via de 4-4 dient uiteindelijk de beslissing te vallen op de 5-5. Wie gaat er naar de finale want het wordt spannend tot de laatste slag uiteindelijk dient het veld leeg te zijn want met een volle telegraaf op de 5-5 6-6 dient Selma de bal naar het perk te sturen als zij de bal buiten het perk doet belanden gaat Moniek samen met Hilde en Liset naar de finale.
De tegenstand moet gaan komen uit de onderlinge strijd tussen het partuur van Janneke Posthumus, Marrit Feenstra en Anouk Delfsma en de formatie van Anke Wassenaar, Jelly Hiemstra en Marije Bokma. Het beloofd een mooie strijd te gaan worden als het eerst verkaatste eerst op de 6-6 beslist dient te worden en het eerst in handen komt van Janneke en haar maten. Aan het begin van deze strijd zit de spanning goed in de verkaatste eersten want nadat de volgende 2 verkaatste eersten gelijkmatig zijn verdeeld is de stand 2-1 in het voordeel van Janneke, Marrit en Anouk. Langzaam maar zeker weten Anke, Jelly en Marije het initiatief naar zich toe te trekken als zij in een zwaar bevochten eerst weten toe te slaan op de 2-1 6-6. Als Marije er in slaagt om de boven te vinden op de 2-2 2-6 nemen zij de leiding over in de partij. Als het partuur van Janneke niet het passende antwoord weet te vinden op de 2-3 2-6 loopt het verschil op naar de 2-4. De strijd is gestreden als Jenny de boven weet te vinden op de 2-4 6-6. Het partuur van Anke komt niet meer in de problemen en weet zich als 2de te plaatsen voor de finale door het goede opslag werk van Marije op de 2-5 2-6 weet zij een prachtige zitbal te plaatsen.
In de laatste partij van de dag tijdens deze door elkaar loten opstap wedstrijd in Ijlst staat Moniek Lootsma samen met Hilde Stremler en Liset Sybesma tegenover Anke Wassenaar, Jelly Hiemstra en Marije Bokma. Het werd een mooie strijd waarin Anke de partij weet open te breken als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 4-6. Het begin van deze partij is voor haar en haar maten als zij zelf voor de 2de keer op rij weet toe te slaan door wederom een prachtige zitbal te plaatsen ditmaal op de 0-1 4-6. De strijd lijkt vervolgens langzaam op gang te komen als voor de eerste 6-6 verschijnt. Als het vizier van Anke niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland keert de spanning terug want het verschil bedraagt dan nog een eerst. Moniek, Hilde en Liset weten de balans niet terug te doen keren want als Jelly de kaats weet te passeren op de 1-2 4-6 loopt het verschil op naar de 1-3. De strijd lijkt vervolgens te zijn gestreden als de opgeslagen bal van Moniek buiten de perklijnen beland op de 1-3 2-6. Anke lijkt met Jelly en Marije de touwtjes stevig in handen te hebben maar kunnen niet voorkomen dat de spanning terug keert in de partij via de 2-4 en een zwaar bevochten eerst op de 2-4 6-6 wat ook in handen komt van Moniek, Hilde en Liset. De balans keert zelfs in deze finale terug wanneer via een zeer snel verkaatst eerst het 4de bordje aan de zijde van partuur Moniek verschijnt als het vizier van Anke niet op scherp staat en de bal buiten de perklijnen beland op de 3-4 6-0. Het lijkt er op dat wie als eerste het 5de eerst weet te bereiken er met de winst vandoor zal gaan als het volgende eerst ook zeer snel verkaatst wordt en de opgeslagen bal van Hilde te kort blijkt te zijn en voor het perk beland op de 4-4 0-6 komt partuur Anke als eerste op het 5de bordje te staan. Zij geven dit niet meer uit handen en weten de kransen en de 1ste prijs veilig te stellen als Jelly de laatste 2 punten weet te bemachtigen door de bal voor de kaats te keren op 4-5 4-6.





Uitslag Door Elkaar loten:
1e prijs
Anke Wassenaar Minnertsga
Jelly Hiemstra Menaem
Marije Bokma Stiens
2e prijs:
Moniek Lootsma Goenga
Hilde Stremler Exmorra
Liset Sybesma Wommels 

terug naar het overzicht